Nadobudnutie účinnosti zákona č. 207/2009 Z. z. o umeleckých dielach

31.07.2009 Celý región

Dňa 30. 07. 2009 sa na CÚ Prešov uskutočnila pod vedením umeleckého kurátora Múzea moderného umenia Andyho Warhola Mgr. Martina Cubjaka prednáška na tému umelecké diela, tvorba obrazov a ich rodokmeň, falšovanie ...
Uvedenej prednášky sa na pozvanie vedenia CÚ Prešov zúčastnil aj zástupca KR PZ Prešov - oddelenia ekonomickej kriminality a oddelenia majetkovej kriminality (nakoľko polícia sa zaoberá najmä odcudzenými predmetmi kultúrnej hodnoty).

Túto prednášku zorganizoval CÚ Prešov z dôvodu nadobudnutia účinnosti (dňa 01.06.2009) zákona č. 207/2009 Z. z. o podmienkach vývozu a dovozu predmetu kultúrnej hodnoty a o doplnení zákona č. 652/2004 Z. z. o orgánoch štátnej správy v colníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len zákon č.207/2009 Z. z. ), na základe ktorého dochádza k zmene kontroly a potvrdzovania vývozu a dovozu predmetov kultúrnej hodnoty (zákon zavádza pre colníkov nové kompetencie, ktoré súvisia s pohybom predmetov kultúrnej hodnoty v rámci územia Európskeho spoločenstva, doterajšie právne normy upravovali pohyb predmetov kultúrnej hodnoty len v súvislosti s dovozom a vývozom do tretích krajín) a taktiež zákona č. 206/2009 Z. z, ktorý nadobudol účinnosť súčasne so zákonom 207/2009 Z. z..

Cieľom tohto zákona je upraviť podmienky trvalého vývozu a dočasného vývozu predmetov kultúrnej hodnoty z územia Slovenskej republiky na územie iného členského štátu Európskeho spoločenstva, ktoré nie sú riešené v iných právnych predpisoch, niektoré podmienky vývozu predmetov kultúrnej hodnoty podľa nariadenia Rady (EHS) č.3911/92 z 9. decembra 1992 o vývoze tovaru kultúrneho charakteru, podmienky poskytovania dotácie zo štátneho rozpočtu na náhradu škody vzniknutej pri dočasnom dovoze predmetu kultúrnej hodnoty vysokej vedeckej, historickej, kultúrnej alebo umeleckej hodnoty za účelom prezentácie na území Slovenskej republiky, zákaz dovozu predmetov kultúrnej hodnoty na územie spoločenstva a zákaz dovozu takýchto predmetov z územia iného členského štátu spoločenstva na územie Slovenskej republiky, vedenie evidencie predmetu kultúrnej hodnoty vo vlastníctve alebo v držbe predajcu predmetu kultúrnej hodnoty.

Predmetom kultúrnej hodnoty je pôvodný hmotný alebo duchovný doklad, ktorý má schopnosť priamo alebo sprostredkovane vypovedať o vývoji spoločnosti a má trvalý vedecký, historický, kultúrny alebo umelecký význam. Za predmet kultúrnej hodnoty na účely tohto zákona sa považuje aj prírodnina, ktorá má schopnosť vypovedať o vývoji prírody a má trvalý vedecký a historický význam.
Pojem „predmet kultúrnej hodnoty“ (ďalej len „PKH“) zavádza a vymedzuje zákon o múzeách a galériách, ktorý vstúpil do platnosti tiež 1. júna 2009 (zákon č. 206/2009 Z. z. ). Keďže pri pomenúvaní základnej súčasti kultúrneho dedičstva sa doteraz používala nerovnaká terminológia (pamiatka, predmet múzejnej hodnoty, predmet galerijnej hodnoty, predmet kultúrnej hodnoty a pod. ), snahou zákonodarcov pri príprave týchto nových právnych predpisov bolo zjednotiť terminológiu a zároveň zosúladiť túto terminológiu aj s právnymi predpismi EÚ. Predmet kultúrnej hodnoty ochraňovaný v múzeu, či v galérii je zbierkový predmet.

Predmet kultúrnej hodnoty sa dá na územie SR doviezť iba na základe písomného súhlasu príslušného orgánu tej krajiny, z ktorej sa vyváža.
Na to, aby niekto do zahraničia trvale vyviezol PKH, potrebuje povolenie Ministerstva kultúry (ďalej len „MK“) SR (vlastník musí najneskôr 30 dní pred trvalým vývozom podať na MK žiadosť, ku ktorej priloží znalecký posudok o hodnote PKH). MK rozhodne do 30 dní. Toto povolenie predloží vlastník PKH miestne príslušnému colnému úradu. Po skontrolovaní pravdivosti údajov colný úrad potvrdí, že sa z územia SR trvale vyváža PKH (držiteľ povolenia je povinný predložiť PKH colnému úradu a umožniť mu skontrolovať totožnosť tohto predmetu s povolením).
Ak chce niekto PKH požičať alebo dočasne - najviac na dva roky (prezentačné, konzervátorské, reštaurátorské, vedecko-výskumné alebo študijné účely) vyviezť PKH, musí to (na predpísanom tlačive) oznámiť MK najmenej 5 dní vopred. Vlastník predloží dva rovnopisy tohto tlačiva (s vyznačeným potvrdením ministerstva) miestne príslušnému colnému úradu. Colný úrad tlačivá potvrdí, ak sa oznamované údaje zhodujú so skutočným stavom PKH. Vlastník je povinný predložiť PKH colnému úradu a umožniť skontrolovať totožnosť tohto PKH. Vlastník je povinný písomne zaslať ministerstvu po spätnom dovoze predmetu kultúrnej hodnoty na územie Slovenskej republiky jeden rovnopis tlačiva s vyznačeným potvrdením colného úradu o dočasnom vývoze predmetu kultúrnej hodnoty z územia Slovenskej republiky a spätnom dovoze predmetu kultúrnej hodnoty na územie Slovenskej republiky.

Vyššie uvedenému povoleniu, či oznámeniu podliehajú napr. :
- archeologické predmety staršie ako 50 rokov,
- obrazy, maľby, kresby a kópie vytvorené rovnakým postupom ako originál zhotovené celkom ručne staršie ako 50 rokov a nepatriace ich autorom,
- akvarely, gvaše a pastely vytvorené výhradne ručne a na akomkoľvek materiáli, staršie ako 50 rokov a nepatriace ich autorom
- fotografie a filmy a ich negatívy staršie ako 50 rokov a nepatriace ich autorom
- knihy a tlačené mapy staršie ako 50 rokov,
- dopravné prostriedky staršie ako 75 rokov, ... ..

mjr. Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región